Product in de kijker: cocaïne

Wat is het?
Cocaïne is een opwekkende stof die gewonnen wordt uit de bladeren van de cocastruik (Erythroxylon coca). Na chemische bewerking verkrijgt men een fijn kristalachtig wit tot geelachtig poeder met een bittere smaak.

Manieren van gebruik:
Cocaïne wordt meestal gesnoven.Gewone cocaïne roken is bijna onmogelijk (omdat het een zoutvorm is die pas bij heel hoge temperaturen verdampt). Cocaïne kan wel worden gerookt als het poeder eerst wordt omgezet in een basische vorm: crack (ook wel ‘gekookte coke’ genoemd). Als crack gerookt wordt in een waterpijp of een speciaal crackpijpje, dan wordt dit ‘basen’ genoemd.Als de cocaïne in water opgelost wordt, kan ze ingespoten worden.

Waarom wordt cocaïne gebruikt?
Cocaïne werkt stimulerend op de hersenen. Bruisende energie, euforie, een gevoel van opwinding (ook seksuele gevoelens) en grote helderheid zijn de eerste effecten. Cocaïne is een drug die vaak gebruikt wordt om te kunnen presteren: je voelt je sterk, actief, spraakzaam en vol zelfvertrouwen. Je kan inspanningen langer volhouden zonder honger, dorst of vermoeidheid te voelen.

Risico's van cocaïnegebruik:

  • Op korte termijn:

 

Het nadeel van het kunnen leveren van inspanningen zonder vermoeidheid, honger of dorst te voelen, is dat je niet merkt dat je je lichaam overbelast en dat dit tot uitputting kan leiden. Op het moment van gebruik kunnen hartkloppingen, bloeddrukstoornissen en zelfs een hartaanval optreden. Cocaïne kan roekeloos gedrag veroorzaken. Dat kan leiden tot risico’s in het verkeer, onveilig vrijen, enzovoort.

  • Op lange termijn:

 

Door het wegvallen van remmingen kunnen coke-gebruikers agressief worden. Door regelmatig of overmatig te gebruiken, kunnen angsten en waanvoorstellingen ontstaan (bijvoorbeeld beestjes over de huid zien kruipen). Gebruikers voelen zich op de duur rusteloos en opgejaagd en krijgen regelmatig last van neusbloedingen. Er kunnen hartritmestoornissen ontstaan en de kans op een hartaanval stijgt naargelang je meer en langer gebruikt.
 
Afhankelijkheid:
Strikt genomen word je niet lichamelijk afhankelijk van cocaïne. Eens de coke uitgewerkt, moet het lichaam echter wel zwaar recupereren. Het tekort aan slaap en eten moet worden ingehaald. Ook raakt je lichaam op de duur gewend aan cocaïne en heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te ervaren. Cocaïnegebruik kan tot een sterke geestelijke afhankelijkheid leiden. Wie lang of veel gebruikt, raakt oververmoeid en kan zich erg depressief gaan voelen. Een tijdje na het gebruik slaat het geluksgevoel om in een diepe neerslachtigheid en om die negatieve gevoelens weg te werken, grijp je makkelijk naar een nieuwe dosis. Als iemand vaker en/of meer cocaïne gaat gebruiken, dan is dat vaak om het zelfvertrouwen op te krikken. Sterker nog: je kan al vlug het gevoel krijgen dat je geen onzekere situatie meer aankan zonder cocaïne. Het vervelende daarbij is dat onzekerheidsgevoelens toenemen naarmate je vaker gebruikt. Zo kan je in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Wetgeving
Volgens de wet uit 1921 die nog steeds geldt, zijn het bezit, de verkoop, de aankoop en de invoer van elke drug, dus ook van cocaïne, verboden. Ook iemand de gelegenheid bieden om cocaïne te gebruiken is strafbaar. De wet zegt niet uitdrukkelijk dat gebruik strafbaar is, maar vermits gebruik ook het bezit van drugs inhoudt, wordt gebruik via een omweg bestraft.  

 

Lees meer:

 

Contact

Preventie de Vrièrestraat 26 Knokke-Heist 8300

Openingsuren

050 630 473 050 630 159  preventie@knokke-heist.be

Gerelateerde inhoud