Na-schoolse vorming/MAAK

Basis 1ste graad

MuzeDoze voor 6- en 7-jarigen
Een doos vol muziekjes

Kinderen van zes en zeven moeten nog geen noten kunnen lezen om met muziek plezier te maken. In onze lessen MuzeDoze gaat het vooral om het beleven van muziek. In beide leerjaren verken je in een groepscursus een wondere wereld en luister je naar muziek, zing je of maak je op heel gekke instrumenten zelf muziek. Daarenboven mogen kinderen van zeven ook al een lesuur per week spelen op hun favoriete instrument, in de klassieke richting of in de optie jazz-pop-rock.

LetterDoze voor 6- en 7-jarigen

Neem in een leuke sfeer een bad in de gesproken taal

In onze LetterDoze zit luisteren naar spannende verhalen, zelf fantaseren, plezante bewegingsspelletjes en spelen met klanken, woorden en rijmen. Wil en durf meningen en gevoelens uit te drukken, proef van poëzie en leer zelf toneelspelen. Op een leeftijd waarop je er nog heel gevoelig voor bent, verwerf je spontaan een correcte uitspraak.

KleurDoze

Trek mee op ontdekkingstocht naar kleur, vorm en volume van de dingen rondom je. Neem in een leuke sfeer een bad in de gesproken taal In de beeldateliers kunnen kinderen onder artistieke begeleiding hun fantasie ontwikkelen, hun dromen vorm geven en experimenteren met allerlei materialen en technieken. Voor kinderen zonder schrik om hun handen vuil te maken!

Je leert schilderen met verf en inkt. Je tekent naar waarneming of fantasie. Je bouwt gigantische sculpturen in karton en nog veel gekker materiaal. Je leert boetseren in klei en je werkjes van een laagje kleur voorzien wanneer ze uit de oven komen. Je gaat aan de slag met gips of met onze drukpers… We leren je de wereld om je heen bekijken en in je fantasie duiken om beelden te maken. Samen met jou gaan we op ontdekking in andere culturen, in kunstgeschiedenis en actualiteit.

DansDoze

Kriebelende tenen en voeten die soms vanzelf bewegen? Speel jij graag met je eigen voeten? Klinken plié, allongé en balancé bij jou als muziek in de oren? Dan zijn onze danslessen zeker iets voor jou! Voor de allerkleinsten bieden we kleuterdans aan: kindjes van vijf met kriebelende tenen verkennen spelenderwijs verschillende muziek- en dansstijlen. In de DansDoze oefenen we niet alleen de basis van klassiek ballet, maar komen ook hedendaagse dansstijlen aan bod. We helpen de kinderen om een goede danshouding te ontwikkelen.

 

Basis 2de en 3de graad

Muziekatelier

Laat je bijten door de muziekmicrobe

Vanaf acht jaar (of ouder) volgen de kinderen muziekatelier. Twee uur per week leer je alles over zingen, werken met ritmes, noten lezen en schrijven, luisteren en nog veel meer. Bovendien mag je al meteen starten op instrument of zang (klassiek of jazz-pop-rock), ook als je geen MuzeDoze volgde. Is klassiek je dada, dan kun je uit maar liefst 19 instrumenten je keuze maken. Ben je meer gebeten door rock, pop, funk, jazz, blues, reggae…? Dan kun je meteen aan de slag op bas, slagwerk, gitaar, piano, saxofoon of zang.

Theateratelier

Aand8! Hou je van toneel en wil je graag op een podium staan? Ben je creatief met letters, woorden en zinnen? Talenten van 8 tot 11 jaar kunnen bij ons terecht! In het theateratelier proeven de kinderen van woorden en klanken. We leren de kleine acteurs omgaan met taal en de basis van toneelspelen ontdekken. De lessen zijn gevuld met taalspelletjes, vertelmomenten en rollenspelen. Smeer die stembanden maar!

Beeldatelier: gewoon of digitaal (NIEUW!)

Voor kinderen die verslingerd zijn aan de iPad of graag filmpjes en foto’s maken met hun (of jouw) telefoon richten we voortaan een digitaal beeldatelier in! Daarin leer je die iPad op een creatieve manier gebruiken: je leert tekenen en schilderen en animatiefilmpjes maken. Je leert de basis van fotografie en bewerkt je beelden. Je duikt de donkere kamer in voor experimentjes met oldschool fotografie en tovert je eigen foto’s op fotopapier. Of je dan soms ook tekent en schildert? Natuurlijk wel, alle “gewone” beeldende technieken gebruiken we als aanzet voor experimenten met nieuwe digitale media. Dit alles proberen we op een eenvoudige, technische manier en op kindermaat aan te leren.

Dansatelier

Kriebelende tenen en voeten die soms vanzelf bewegen? We timmeren in de dansateliers aan de creatieve grondvesten: een stevige basistechniek en goede lichaamshouding komen aan bod in leuke choreografieën. Je fantasie wordt aan het werk gezet, want je leert improviseren en zelf ook choreografieën maken.

 

Secundair 1ste, 2de en 3de graad

Muziekatelier

Een hapklaar aanbod voor jongeren

Maak op een levendige en eigentijdse manier kennis met de taal van de muziek in al haar aspecten: zingen, schrijven, horen… In het muziekatelier besteden we ook veel aandacht aan het goed leren samen zingen en musiceren. Instrument- of zangles krijg je in kleine groepjes van drie of vier leerlingen met veel aandacht voor jouw individuele traject. Is klassiek je dada, dan kun je uit maar liefst 19 instrumenten je keuze maken. Ben je meer gebeten door rock, pop, funk, jazz, blues, reggae…? Speel je in een groepje, maar mis je de begeleiding van professionele muzikanten? Heb je hulp nodig bij het sleutelen aan je eigen songs? Dan kun je in de lagere graad meteen aan de slag op bas, slagwerk, gitaar, piano, saxofoon of zang.

Woordlabo

Spelplezier en verbeelding

Wil jij ook eens in de huid kruipen van iemand anders? Een échte dramaqueen worden? Of liever een publiek ontroeren met een prachtig poëziestuk? In de woordlabo’s van MAAK leer je het allemaal! Je gaat op verkenning in en met allerlei teksten: we gebruiken gedichten, korte verhalen of zelfgeschreven stukjes om te werken rond articulatie, expressie en présence. Samen met een tiental leerlingen oefen je improvisatietechnieken en steek je korte scènes in elkaar. Spelplezier en verbeelding staan centraal!

Vanaf het derde jaar dompel je jezelf helemaal onder in de magische wereld van het toneelspelen. Een aantal aspecten wordt uitgediept: hoe bouw je een personage op? Hoe maak je een scène spannend? Hoe word je een “authentieke” toneelspeler? We leren je om je personage en verhaal op een geloofwaardige manier op een podium te brengen.

Musical

Voor geboren performers

Voor geboren podiumbeesten! Ben je klaar voor je eerste musical? Dan is deze opleiding je op het lijf geschreven. Je leert alles over zang, dans en drama en proeft van alle stijlen en genres. Na een paar maanden schitter je al in een prachtige musicalvoorstelling. Een unieke cursus!

Beeldlabo

Kunst en jongeren hebben elkaar heel wat te vertellen

In onze derde graad word je geconfronteerd met een explosie aan ideeën, stijlen en stromingen. Kunst maken is een experiment, een avontuur, het verkennen van grenzen. We leren je hoe je je ideeën op je eigen manier kan vormgeven met originele tekeningen, boeiende schilderijen, bizarre constructies…

Digitaal labo

Voor 12- tot 17-jarigen!

Laat je onderdompelen in een virtuele wereld met eindeloze mogelijkheden

Ben je geboeid door digitale beelden? Wil je tekeningen en foto’s digitaal leren omzetten en bewerken? Wil je digitaal fotograferen, eigen beelden inscannen en spelen met tekst, kleur, textuur en beweging? In ons atelier staan computers, scanners en digitale apparatuur op jou te wachten.

Danslabo

Dans is een wonderlijke taal. Gestuurd door ritme en muziek vertel je een verhaal met je lichaam. Ook jij kan leren dansen! Creativiteit, elegantie, expressie en vooral dansplezier staan tijdens de lessen centraal. Of je nu voor ons labo klassieke dans of labo jazzdans opteert: sowieso oefenen we 2,5 uur per week om de technieken onder de knie te krijgen. Warm je maar op voor uitdagende bewegingen en technieken. Hou je klaar voor veelzijdige choreografieën uit verschillende actuele dansstijlen.

 

Contact

Cultuurcentrum Maxim Willemspad 1 8300 Knokke-Heist

Openingsuren

+32 50 630 430 +32 50 630 429  cc.ticket@knokke-heist.be