Compostvat

Compostvat

Mensen die beschikken over een kleine tuin (circa 250 m²) kunnen best kiezen voor een compostvat zodat het keukenafval en een beperkte hoeveelheid tuinafval zonder veel inspanningen kan omgezet worden tot goede compost.

Stap 1:

Plaats het compostvat op een plaats waar er minstens 3 uur per dag zonlicht is en met een onverharde ondergrond.

Stap 2:

Plaats uw vat op een 9-tal tegels waartussen u enkele centimeter ruimte laat. Zo kan het overtollige vocht via de bodemplaat zijn weg vinden en is er voldoende zuurstoftoevoer. U start het best in het voorjaar of tegen de zomer aan.

Stap 3:

Op de bodemplaat legt u eerst een 15-tal centimeter luchtig materiaal [houtsnippers (verhakseld hout is gratis te verkrijgen op de recyclageparken van I.V.I.O. voor de opstart van een compostvat), fijne takjes, …], waarop u de composteerbare materialen aanvult.

Stap 4:

Gebruik wekelijks de beluchtingstok!
Prik op een 5-tal plaatsen, draai een kwartslag en trek hem weer naar boven. Zonder lucht kunnen compostorganismen niet overleven.

  • Ook vocht is belangrijk, maar zorg dat uw compost niet te vochtig is. Indien nodig voegt u wat droog materiaal toe.
  • Na ongeveer 6 tot 9 maanden kunt u rijpe compost hebben. Wanneer de compost klaar is, mag u de romp van het vat van de bodemplaat trekken. Het nog niet verteerde gedeelte legt u aan de kant, de compost zelf kunt u gebruiken in de tuin.
  • Het nog niet volledig verteerde gedeelte kunt u opnieuw in het vat gooien op een nieuwe laag luchtig materiaal.

 

Bron: IVIO

Contact

Milieu & Natuur Alfred Verweeplein 1 8300 Knokke-Heist

Openingsuren

050630197 050630159  milieu@knokke-heist.be