Compostmaand

Meer genieten in uw prachtige tuin! 

Zet de kringloop aan het werk!

De zomer staat voor de deur en als het weer wat mee wil, brengt u de volgende maanden weer heel wat tijd door in uw tuin.

Wist u dat u alle tuin- en keukenresten kunt omtoveren in kostbare grondstof? Dankzij de magie van de natuur die van onze resten duurzame compost maakt. Of gewoon door zelf een creatieve bestemming voor uw tuinresten te bedenken en zo de kringloop in uw tuin te sluiten.

Een kringlooptuin is een tuin boordevol leven waar de lucht zich vult met gezoem van insecten die zich nestelden in het verdorde hout dat u in de tuin liet overwinteren.
Wist u dat er wel meer dan 600 soorten solitaire bijen en wespen in ons land leven? Ze vormen een belangrijke schakel in de biodiversiteit. Ze leveren nuttig werk door voor de bestuiving en voor bestrijding van schadelijke insecten te zorgen. Én ze steken niet.
Ontelbare wriemelende beestjes zetten in het compostvat de tuin- en keukenresten om in humusrijke compost. Compost die de haagplanten beter doet wortelen en ze kracht geeft om elk jaar opnieuw jonge scheuten en frisgroene blaadjes te vormen.
Of bodemdiertjes die grassnippers ter plaatse verteren … een heuse vitaminekuur voor uw gazon.
Ook kippen lusten wel een overschotje uit de keuken of verslinden met smaak de slak die het op uw jonge groenten gemunt heeft.

Wist u dat het composteren belangrijke voordelen voor het klimaat biedt? 1 ton gft-afval composteren, bespaart 517 kg CO2. Dit is de CO2 die één auto uitstoot wanneer hij 3.500 km rijdt.

Benieuwd naar meer voordelen?
Tijdens Juni Compostmaand verschijnen overal in Vlaanderen compostmeesters op markten, infostands, in open tuinen en demoplaatsen. Zij geven u kringlooptiptips voor een tuin met minder resten en werk. Bovendien maakt u kans op mooie prijzen!
Meer informatie: www.junicompostmaand.be

Juni Compostmaand is een initiatief van Vlaco vzw en de OVAM in samenwerking met de Intergemeentelijke verenigingen.

In onze gemeente
Op zaterdag 11 juni vindt u onze compostmeesters op het recyclagepark in de Sluisstraat 82 bij het tuinafval. U kunt bij hen terecht met al uw vragen over kringlooptechnieken tussen 10 uur en 17 uur.

Win een ligbed tijdens Juni Compostmaand
Bezoekt u onze activiteit dan kunt u ter plaatse deelnemen aan de kringloopwedstrijd.
Er zijn 26 FSC-ligbedden, elk ter waarde van 139 euro, te winnen in Vlaanderen!

www.junicompostmaand.be
Meer informatie over kringlooptuinieren en de activiteitenkalender vindt u op deze website.

Meer informatie over de compostmeesters in Knokke-Heist op het nummer 050630198.

Contact

Milieu & Natuur Alfred Verweeplein 1 8300 Knokke-Heist

Openingsuren

050630197 050630159  milieu@knokke-heist.be