19 februari, 2018

Schenk je oude gsm of smartphone aan Oxfam

SmartphonesHeb je nog een gsm of smartphone liggen die je niet meer gebruikt? Breng hem binnen in de Oxfam-winkel in de Elizabetlaan 141. Want als je het toestel recycleert, doe je een goede daad: je steunt Oxfam-Solidariteit én je beschermt het milieu.

Urban mining - een goudmijn

Je gebruikte gsm of smartphone is een verborgen goudmijn, wist je dat? Zo'n toestel bevat goud, zilver, koper en tot 27 andere metalen. Net die grondstoffen waar een gigantische vraag naar is, omdat we zoveel elektronische toestellen gebruiken. En die grondstoffen raken langzaam maar zeker uitgeput. Gsm’s en smartphones inzamelen, dat is een kans die we met beide handen grijpen. Gespecialiseerde bedrijven zoals onze partner Out of Use kunnen de grondstoffen in je gsm recupereren. Urban mining, heet dat: klassieke grondstoffen halen uit stedelijk afval.

Recyclage = beter voor mens en milieu

Klassieke mijnbouw is schadelijk voor mens en milieu. Er worden bijvoorbeeld bossen voor gekapt of rivieren voor ingedamd en mensen werken in slechte omstandigheden om de grondstoffen te delven. In je ongebruikte gsm of smartphone zitten ook schadelijke stoffen. Die stoffen komen eerst terecht in de vuilnisbak, daarna op het stort en uiteindelijk in het milieu. Dat kan je voorkomen door je gsm te laten recycleren door een recyclagebedrijf.