23 november, 2017

'Réparer les vivants' doet nadenken over orgaandonatie

réparer les vivantsOp maandag 27 november 2017 om 14.30 en 20 uur kun je in de filmzaal van CC Scharpoord terecht voor Réparer les vivants. Het verhaal van deze bijzondere prent is het verhaal van een hart. De film volgt dat hart binnen een tijdspanne van 24 uur - vanaf een noodlottig ongeval tot aan het moment waarop het met stroomstootjes weer aan het kloppen wordt gebracht in een ander lichaam. De film komt zo dicht op de huid van alle levens die bij dit proces betrokken zijn; de donor, de gelukkige ontvanger, de chirurgen, de verplegers, de familie. De film geeft stof tot nadenken en dan vooral over orgaandonatie. Daarom zullen zowel LEIF (LevensEinde InformatieForum) als het gemeentebestuur van Knokke-Heist voor en tijdens de film aanwezig zijn om de bezoekers meer informatie te bezorgen. Je zult je er ook onmiddellijk kunnen laten registreren als donor.

Laat je registreren op het stadhuis

Jaarlijks sterven er in België ongeveer 120 mensen door het schrijnend tekort aan organen. De grote vraag naar organen (maar ook aan weefsels zoals huid…) is vooral te wijten aan de stijgende levensverwachting en het groeiend succes van de transplantatietechniek. En weet dat iedereen donor kan zijn: een baby, kinderen, zelfs een 80-jarige, niemand is te jong of te oud.

Als je positief staat tegenover het idee van orgaanschenking en dit ook wenst te benadrukken, kan je op het stadhuis een formulier invullen waarmee je expliciet toestemming geeft voor de wegname van organen na overlijden. In dat geval kan jouw familie zich niet verzetten tegen die wens. Het is dan ook de enige manier om zeker te zijn dat indien je in aanmerking komt als orgaandonor dit ook kan geschieden.

LEIF

Sinds 2013 wil LEIF (LevensEinde InformatieForum) in West-Vlaanderen jong en oud tijdig doen nadenken en plannen rond waardig levenseinde. Dit najaar voeren ze een sensibilisatiecampagne rond orgaandonatie omwille van de behoefte aan donoren en het actuele tekort ervan. Een uitdrukkelijke positieve wilsbeschikking voor donatie is een heel goede stap, maar even belangrijk is dat de familie op de hoogte is van jouw bereidheid tot donatie, om verzet te voorkomen. Ook LEIF kan je helpen bij de registratie als donor.

In Knokke-Heist is er een LEIFzitdag, in het Sociaal Huis Sociaal Huis, Kraaiennestplein 1, elke 2e dinsdag van de maand van 13.30 tot 16 uur. Een afspraak maken kan via 050 340 736

Meer info: http://www.knokke-heist.be/product/orgaandonatie