21 mei, 2014 - 31 december, 2015

Knokke-Heistenaar André Desmidt overleeft buscrash in Roemenië

Op zondag 18 mei raakte een bus met 24 Belgen van de weg nabij Brasov in Roemenië. Knokke-Heistenaar en voormalig directeur Toerisme André Desmidt was reisleider op de bus die verder senioren uit de Kempen en de provincie Antwerpen als passagiers had. Enkele inzittenden hebben lichte verwondingen, maar niemand verkeerde in levensgevaar. Alle landgenoten zijn sinds maandag 19 mei gerepatrieerd naar België; André Desmidt: “Uiteindelijk hebben we veel geluk gehad.”

"Eén persoon is eventjes buiten bewustzijn geweest vlak na de crash, maar toen hij overgebracht werd naar het ziekenhuis was hij alweer bij bewustzijn. Daarnaast zijn er nog twee inzittenden met breuken opgenomen in het ziekenhuis en hebben nog enkele andere mensen kneuzingen en blauwe plekken. We mogen ons gelukkig prijzen dat we er met lichte verwondingen zijn vanaf gekomen.”

"Zondag was een rustdag voor onze chauffeur. Daarom hadden we een Roemeense bus met een Roemeense chauffeur gecharterd voor een toeristische rondrit. We raakten omstreeks 9 uur van de weg, vermoedelijk door een technisch mankement aan de remmen. De chauffeur verloor de controle over het stuur en de bus raakte van de weg. We schampten langs enkele kleine bomen in een diepe berm.”

"De hulpdiensten waren meteen ter plaatse met helikopter en ambulances. Alles verliep erg efficiënt. De gouverneur van Brasov, de lokale politiechef en iemand van de Belgische ambassade namen meteen contact met ons op", zegt Desmidt.