16 mei, 2018

Knokke-Heist laat regenboogvlaggen wapperen tegen Holebi- en Transfobie

regenboogvlag aan stadhuisWereldwijd viert men op 17 mei de Internationale Dag tegen Holebi- Transfobie. Hierbij worden o.a. de discriminatie en vervolging van holebi's en transgenders aangeklaagd. Zoals elk jaar laten ook het gemeentebestuur en het OCMW van Knokke-Heist in de week van 13 tot 19 mei de regenboogvlag wapperen aan het stadhuis en het Sociaal Huis. Knokke-Heist wil hiermee benadrukken dat het als gastvrije badplaats open staat voor diversiteit en ijvert voor gelijke kansen. Ook in de hele reeks vacaturesdie in het kader van het nieuwe organogram recent werden uitgeschreven,  vermeldt het gemeentebestuur als werkgever expliciet dat kwaliteiten van mensen belangrijker zijn dan leeftijd, geaardheid, geslacht, etnische afkomst en nationaliteit.

17 mei: Dag tegen Holibi- en Transfobie

De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening omschreven. In sommige landen houden ze op deze dag een Gay Pride optocht - waarbij het in bepaalde landen een hele hachelijke onderneming is met hevige tegenbetogingen en vaak geweld en politiemachtsvertoon tot gevolg.

Regenboogvlag

De regenboogvlag werd in juni 1978 ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco als symbool voor de Gay Pride parade van dat jaar. De vlag moest een teken zijn van lesbische en homoseksuele trots en tegelijk voor de diversiteit van deze levenswijze. Baker zou voor het ontwerp van de regenboogvlag geïnspireerd zijn geweest door de Flag of the Human Race, waarmee in de jaren zestig door sommigen werd gedemonstreerd voor de wereldvrede en die bestond uit vijf banen in de kleuren rood, zwart, bruin, geel en wit. De acht banen van de oorspronkelijke regenboogvlag van Gilbert Baker hadden de volgende symbolische betekenis:

  • roze - seks
  • rood - leven
  • oranje - geneeskracht
  • geel - zonlicht
  • groen - natuur
  • turkoois - magie
  • blauw - sereenheid
  • violet - karakter

De eerste keer dat deze vlag werd gebruikt, was tijdens de Gay Freedom Day Parade in San Francisco op 25 juni 1978. De allereerste twee regenboogvlaggen werden door 30 vrijwilligers met de hand geverfd en in elkaar genaaid. Nadat op 27 november 1978 Harvey Milk, een openlijk homoseksueel levend lid van de gemeenteraad van San Francisco, was vermoord, kwam er een grote vraag naar de regenboogvlag. Toen de Paramount Flag Company, waar Gilbert Baker jarenlang zou werken, een vlag in de bovengenoemde acht kleuren wilde gaan produceren bleek echter dat de betreffende kleur roze niet gefabriceerd kon worden. Als gevolg daarvan werd de roze baan in de tweede versie van deze vlag weggelaten. Vervolgens bleek in 1979 bij het verticaal ophangen van de vlag, dat de middelste baan wegviel achter de vlaggenmast, waarna besloten werd om de turkooise baan weg te laten. Sindsdien bestaat de regenboogvlag van de homogemeenschap uit zes strepen.