14 mei, 2018

Dag van de buren op 25 mei

dag van de buurDag van de Buren is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en met je wijk op de laatste vrijdag van mei.  Ook het gemeentebestuur van Knokke-Heist ondersteunt dit initiatief en roept inwoners en tweedeverblijvers op om op vrijdag 25 mei 2018 bij elkaar op visite te gaan voor een bakje koffie of aperitief. Een uitgebreid buurtfeest met barbecue behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. In het onthaal van het Sociaal Huis en het stadhuis kun je voor je feestje gratis promomateriaal ophalen. Het gaat om posters, uitnodigingen, ballonnen en zelfs koffie (voor zo ver de voorraad strekt) om je ontmoeting met je buren een extra feestelijk tintje te geven.

 

Samenkomen leidt tot sociale en veilige wijken

Dag van de Buren is een denkwijze, een andere manier om zijn woonplaats te beleven. Dag van de Buren is ook, zich betrokken voelen bij jouw eigen leefomgeving, openstaan voor anderen en een actieve bijdrage leveren aan jouw eigen wijk. Het is ook de kans om weer te lachen onder buren, om de banden met jouw wijk te versterken en dat aangename samenhorigheidsgevoel te koesteren. Zo ontstaat ook solidariteit tussen buren, en wordt uitsluiting en eenzaamheid tegengegaan. Wijken worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en wanneer ze samenkomen.

 

30 miljoen deelnemers in 42 landen

In 1999 zetten Atanase Périfan en de vereniging “Paris d’amis” de operatie “Immeubles en Fête”, Feest in het gebouw, op in Frankrijk. De slagzin: Wijken voor onverschilligheid! Het doel: de banden met buren versterken, een samenhorigheidsgevoel in de wijken aankweken, solidariteit tussen buren creëren, samen iets doen aan eenzaamheid en uitsluiting. In 2003 werd de eerste editie van ‘Feest in het gebouw’ op de sporen gezet in het Brusselse Gewest, in het kader van de Europese dag van de buren. Het was meteen een schot in de roos, meer dan 10.000 Brusselaars namen deel aan de operatie. De tweede editie het jaar daarop bracht meteen alle Belgen op de been, dankzij de steun van tal van betrokkenen die als peter van de operatie optraden. Door de jaren heen bouwen de initiatiefnemers een sterk netwerk van communicatiekanalen uit, zodat ze de informatie maximaal kunnen verspreiden. Er groeit een netwerk van mensen die zich elk jaar inzetten om dit buurtfeest mogelijk te maken, door bijvoorbeeld alsmaar meer mensen aan te zetten om mee te doen. In 2017 lieten er meer dan 600.000 deelnemers in België en 30 miljoen in 42 landen wereldwijd zien dat ze een menselijke, vriendelijke en zorgelijke wereld willen opbouwen. Het initiatief steekt inmiddels de Europese grenzen over : Canada, Turkije, Oekraïne, Japan, Togo…

 

Voor meer info: http://lafetedesvoisins.be/nl/