Subsidie voor compostvaten en -bakken

Wie thuis composteert, krijgt een aantrekkelijke  return voor zijn inspanning. Moeder Natuur beloont je immers met een gratis, humushoudend product dat een grote rijkdom oplevert in de tuin, voor de bloembakken en de kamerplanten. Bovendien bespaar je een pak geld op je afvalzakken.

Wie komt in aanmerking?

Alle inwoners, tweede verblijvers, scholen van Knokke-Heist.

Wat kun je kopen?

Afhankelijk van de grootte van je tuin en het soort afval dat je gaat composteren, kies je een compostvat, een open bak of een wormenbak.

Hoeveel composteringseenheden mag je kopen?

De gemeente betaalt de aankoop van 2 composteringseenheden terug met een maximum van 50 EURO per stuk.  Je kunt zelf combineren: 1 compostvat en 1 open bak, of 2 compostvaten,…

De gesubsidieerde vaten en bakken blijven altijd gekoppeld aan het domicilieadres van de inwoner en / of het adres van het tweede verblijf en / of de school.

Werkwijze

De tuincentra in Knokke-Heist verkopen compostvaten, open bakken en op aanvraag ook wormenbakken. Gemiddeld kost een compostvat in de handel 60 EURO.  De handelaar geeft je een aanvraagformulier (Formulier-Compostvat-subsidie.pdf) voor het bekomen van de subsidie van 50 EURO. Je vindt het volledige subsidiereglement hier (GR20030227-compostvat-subsidie.pdf).

Dit formulier laat je volledig invullen door de handelaar en jij vult aan met je persoonlijke gegevens.

Je bezorgt het samen met het aankoopbewijs aan de milieudienst, A. Verweeplein 1 te 8300 Knokke-Heist.  Vervolgens krijg je een compostmeester op bezoek.  Hij zal je helpen om het composteren op gang te brengen.  Je kunt hem alle vragen stellen waar je nog mee zit.

 Alle aanvragen die we de eerste helft van het jaar ontvangen, worden in de zomer uitbetaald. De andere aanvragen worden pas op het einde van het jaar uitbetaald.

Wat krijg je terugbetaald?

Per compostvat of bak betalen we de aankoopprijs terug met een maximum van 50 EURO per stuk.

Aantal compostvaten in de gemeente Knokke-Heist

Sinds het begin van het subsidiereglement tot op heden (jaar 2016) zijn er subsidies toegekend voor 1324 compostvaten, 4 wormenbakken en 73 open compostbakken.

Mogelijks zijn er zelfs meer compostvaten binnen de gemeente Knokke-Heist. Niet iedereen heeft immers voor zijn/haar compostvat een subsidie aangevraagd.

En soms is het plaatsen van een compostvat ook niet mogelijk (appartement, huis zonder tuin, geen ruimte voor compostvat).

 

Meer informatie 

Voor meer achtergrondinformatie over thuiscomposteren, klik hier

Formulier-Compostvat-subsidie.pdf

GR20030227-compostvat-subsidie.pdf

Contact

Milieu & Natuur Alfred Verweeplein 1 8300 Knokke-Heist

Openingsuren

050630197 050630159  milieu@knokke-heist.be

Gerelateerde inhoud