Energiejacht

Besparen op je energiefactuur door je meterstanden bij te houden.

Dit is het doel van de campagne "Energiejacht".

We roepen iedereen in Knokke-Heist op om samen op jacht te gaan naar die ellendige energievreters in huis. De beste manier om dit te doen is het bijhouden van de meterstanden.

De Bond Beter Leefmilieu heeft hiervoor een handige tool opgesteld: www.energiejacht.be.

 

Wat moet je doen?

Je registreert je eerst als energiejager

Je houdt je meterstanden van je water-, gas- en/of elektriciteitsmeter bij en vult ze in op jouw persoonlijke gebruikspagina op deze site. Ga ook op zoek naar je energie-afrekening van vorig jaar. Die is nodig om jouw energiebesparing te kunnen berekenen en je te registreren.

Gebruik deze Meterkaart-Knokke-Heist om je meterstanden bij te houden. Hang de kaart in de buurt van je meters en noteer wekelijks (liefst zelfde dag en zelfde uur) je meterstanden.

Waarom jagen we op energievreters?

Door de energievreters de kop in te drukken, kun je veel energie besparen. Zo kun je ook je energiefactuur (spectaculair) zien dalen. Vorig jaar behaalden de deelnemers een besparing van gemiddeld 8,65 %..

Hoe doe je dat, energie besparen?

Energie besparen vraagt echt niet zoveel inspanning: met wat aandacht, kleine gedragsveranderingen en enkele doordachte ingrepen kom je al een heel eind ver.

Het bijhouden van je meterstanden is heel belangrijk. Uit ervaring blijkt dat gezinnen die wekelijks hun meterstanden van gas en elektriciteit bijhouden en vergelijken met hun verbruik van het jaar voordien, een "energiereflex" krijgen en zo al besparen op hun verbruik.

Met een waaier aan kleine vuistregels en energietips kan je nog verder gaan. We gidsen je over het jaagpad met massa's nuttige tips en informatie over energiebesparing, subsidies en premies.

Wie in groep deelneemt kan bovendien rekenen op een energiemeester, een ervaren spoorzoeker. Wees dus maar zeker dat we samen het sluimerende wild te pakken krijgen!

Wanneer energie besparen?

Altijd.

De Energiejacht loopt standaard van 1 december tot 31 maart. Dit is dus tijdens het stookseizoen. Maar ook buiten deze periode kan je webtool gebruiken en trachten te besparen op je energiefactuur.