Historiek

1971, Knokke-Heist is een fusiegemeente. De kustgemeenten Knokke en Heist, en de landelijke gemeenten Westkapelle en Ramskapelle fusioneren samen tot "Knokke-Heist'". 

Voordien hadden zowel Knokke en Heist, elk een afzonderlijke brandweerkazerne.

   

 

In heist werd in 1876 een vrijwillige brandweerdienst opgericht. Door het doortrekken van de spoorweg van Blankenberge

naar Heist in 1868 en het aanleggen van de zeedijk, kwam het toerisme tot een volledige bloei, die ervoor zorgde dat de brandweerdienst kon blijven bestaan en groeien.

Op 30 augustus 1904 woedde er in Hotel du Phare een zware brand... wat er uiteindelijk mee voor zorgde dat er in 1905 ook in Knokke, een brandweerdienst opgericht werd. Bovendien was ook daar het toerisme tot volle bloei gekomen, met de komst

van de stoomtram uit Brugge en Heist, sinds 1890.

 

Het korps kende een snelle groei en werd met het modernste materieel uitgerust. 

 

 

Reeds in 1937 kwam er een autoladder van 20m in dienst.. In 1951 werd een volledig automatische ladderwagen van 30 m aangekocht. In die tijd, kende het korps reeds 44 vrijwillige brandweerlieden en 10 beroepsbrandweermannen.

 

Zoals U uit bovenstaande tekst al kan afleiden, speelt het opkomende toerisme een vrij belangrijke rol bij de groei van de dienst.

In maart 1972 (een jaart na de fusie van Knokke en Heist) smeltten beide diensten samen tot het korps "Knokke-Heist".

De huidige brandweerkazerne werd in 1967, nog voor de fusie dus, ingehuldigd. Het ruime gebouw is dermate goed gelegen, zodat toegangswegen naar vroegere deelgemeenten verzekerd waren.

 

In 1990-92 werd de kazerne grondig gerenoveerd. Dakbedekking, ramen en 16 garagepoorten alsook de gevelbekleding

werden vernieuwd.

 

In 2000-2002 werd de kazerne uitgebreid: Een nieuwe vleugel met plaats voor 4 poorten voor ambulances en een jeep, een ontsmettingsruimte en wasplaats, een magazijn en gemeentelijk archief werden op een vrij beperkte ruimte voorzien, tegen de reeds bestaande kazerne aangebouwd.

Contact

Brandweer Brandweerstraat 7 8300 Knokke-Heist

Openingsuren

050 68 19 20

Nu de brandweer al een tijdje overgegaan is naar de Hulpverleningszone 1, is ook het rechtstreeks telefoonnummer van de post Knokke-Heist gewijzigd (http://www.knokke-heist.be/nieuws/nieuwe-nummers-brandweer). Je kunt de brandweerpost in de Brandweerstraat 7 in Knokke voortaan bereiken via T 050 68 19 20. Hier kun je terecht met vragen over preventie of administratieve vragen. Voor dringende vragen bel je uiteraard steeds naar het noodnummer 112. Meer info over de hulpverleningszone en de post Knokke-Heist vind je op de website www.zone1.be of www.zone1.be/posten.

Gerelateerde inhoud