Cultuur
Foto Knokke-Heist: Unknown Masterpieces / te ontdekken fototalent
24/03/2018 - 27/05/2018 10:00 - 19:00
gratis

Unknown Masterpieces legt dit jaar, meer dan ooit, de klemtoon op “te ontdekken fototalent”.
Ontdek fotografen die een toonbeeld zijn van een originele en artistieke beeldexpressie, gekoppeld aan een open visie op de toekomst.

Ze verplichten ons deuren open te gooien, te experimenteren en te stimuleren. Dat alles binnen een maatschappelijke context in een wereld vol veranderingen.
Vol overgave verleggen ze zo grenzen en nodigen ons uit om samen een feest te vieren met de topfotografen van morgen.

1.
Yasmina Besseghir
°1981 – Gent

Lichaamstaal liegt niet en met de wetenschap dat dertigers aan de Grote Onrust voorbijgaan, werd de reeks ‘La question’ geboren. Bij het vastleggen van de eerste reacties, die altijd vluchtig en oprecht zijn, wordt een abstracte weergave van gevoelens naar buiten gebracht als een weerspiegeling van ‘You don’t know me like I do’.

2.
Dominique Genin
°1956 – Haasrode

Met ‘On the Edge of Chaos’ wordt getracht meer aan te reiken dan datgene wat men bekijkt. Zo overstijgt men de realiteit en via metaforen van het onderwerp wordt de toeschouwer als het ware begeleid in zijn zoektocht naar een eigen realiteit en een eigen verhaal. Hierdoor treedt men in de voetsporen van de grote meester Gerhard Richter, die de kijker verplicht een duidelijk onderscheid te maken tussen ‘kijken en zien’.

3.
Kirsi Kempkes
°1979 – Berchem

Nieuwsgierigheid en de hoop om taboes te kunnen doorbreken, vormen de elementen om mysterieuze, dromerige beelden te maken. Door confrontatie met zichzelf tracht de auteur gevoelens die ons kwetsbaar maken, zoals onmacht en tederheid, te ver-beelden. ‘Breathing in silence’ of schoonheid om zichzelf zichtbaar te maken.

4.
Daria Korenova
°1981 – Brussel

Poëzie en intuïtie zijn twee ingrediënten die de fotografe leiden naar geconcentreerde stilstaande beelden die een confrontatie zijn van geborgenheid en realiteit. Interesse in de wijze waarop haar beelden geïnterpreteerd worden en welk effect ze hebben op ons geheugen en humeur, geeft haar constant motivatie in het uitdenken van werelden tussen droom en werkelijkheid.

5.
Patrick Mahy
°1955 – Gent

Zijn werken zijn voldragen ervaringen die steunen op een sterk vereenvoudigd kubisme. Alle fotografische handelingen zijn daarbij weggeschreven om beeldende elementen te laten verdwijnen. Zo evolueert zijn werk van figuratief naar abstract en komt de klemtoon te liggen op een suggestief kleurenspel dat duidelijk refereert naar Mark Rothko en Barnett Newman.

6.
Jan Pypers
°1982 – Westerlo

Ruimtelijke, cinematografische, intrigerende fotografie die ontstaat uit de herinneringen uit zijn jeugd en kleine ingrepen in de realiteit. Alles is in scène gezet om de totale controle over het beeld te kunnen behouden en een bevreemdende sfeer te creëren. De beelden zijn metaforen van donkere menselijke eenzaamheid, angst en een zoektocht naar de verloren gegane band met de natuur.

7.
Dirk Roseport
°1955 – Keerbergen

Aan de hand van moderne kritische filosofie wordt afstand gedaan van de tijd en wordt het onderwerp gestript tot zijn pure schoonheid. Vervreemde technieken, ongecontroleerde bewegingsscherpte en diep indringende stilte helpen zo een schemerzone aan te reiken voor reflectie en interpretatie. De gelaagde tableau’s nodigen uit om laag na laag te ontleden en de rust te vinden waaraan het ons ontbreekt.

8.
Nele Van Canneyt
°1973 – Kortrijk

Ze focust zich hoofdzakelijk op de gedachtewereld van mensen in stedelijke identiteiten. Het subtiel lichtgebruik ontvouwt daarbij een spel van verhullen en onthullen. Zo worden er intrigerende gebeurtenissen met een geladen betekenis geregistreerd die tal van vragen suggereren maar de antwoorden overlaten aan de kijker.

9.
Kristin Van den Eede
°1981 – Gent

Aan de hand van contrastrijke taferelen met een specifiek kleurenpalet krijgt straatfotografie een andere betekenis door de duisternis waarin alles zich afspeelt. Donkere poëzie over wachten en verwachten, over verwondering en het zoeken naar iets dat altijd tussen de vingers glipt. Of, een mix tussen evocatie en zwarte magie.

10.
Hilde Vanhove
°1968 – Hasselt

De beelden zijn fundamenteel paradoxaal, irreëel, suggestief en drukken een embryonaal verlangen uit naar warmte, geborgenheid en zachtheid. Via een fascinatie voor het menselijk lichaam, wordt de realiteit binnenstebuiten gekeerd om de illusie van elke grens tussen normaliteit en abnormaliteit in elkaar te laten vloeien om verwondering, verrassing en schoonheid te brengen.

11.
Nick Verhaeghe
°1991 – Knokke-Heist

Conceptuele fotografie aan de Belgische winterse kust. De melancholiek van typische strandtaferelen wordt doorbroken door de strijd tegen de natuurelementen te visualiseren. Een nieuw paradijs wordt gesuggereerd door de beelden daadwerkelijk te confronteren met de zeewind. Daarnaast realiseert de fotograaf zijn typische stijl door tijdens het ontwikkelingsproces gebruik te maken van een mengsel van zeewier en zeewater.


locatie
Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300
Knokke-Heist