Energiedrankje Cocaïne

Cocaine Energy Drink, een product van het Amerikaanse Redux Beverages, is nog niet te koop in ons land. Nog niet, maar volgens OIVO (= Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties)  tast de fabrikant of een kandidaat-invoerder de Belgische markt af. Zo werd reeds een gratis sampling van dit drankje gehouden in het station van Brussel centraal. Tevens kan Cocaine Energy Drink wel worden besteld via de website.

De provocatie heeft niet alleen te maken met de naam van het nieuwe energiedrankje. Geef toe: de naam van een harddrug als productnaam, het is niet alledaags. OIVO noemt het zelfs 'wettelijk én ethisch een twijfelachtige praktijk'.

Er zit vier keer meer cafeïne in dan wettelijk toegelaten!

Op het blikje lees je nergens dat deze energiedrank 1.120 mg cafeïne per liter bevat, of 280 mg per blikje.

Europa schrijft nochtans voor dat elke drank met meer dan 150 mg cafeïne per liter de boodschap hoog cafeïnegehalte moet vermelden en vlak daarnaast de juiste hoeveelheid in mg per 100 ml.

Bovendien is er in ons land een Koninklijk Besluit over additieven in voedingsmiddelen dat nadrukkelijk stelt dat de maximaal toegelaten hoeveelheid cafeïne in gearomatiseerde alcoholvrije dranken 320 mg per liter bedraagt. Deze energiedrank bevat er bijna vier keer meer!

De naam laat er geen twijfel over bestaan dat de fabrikant een positief verband wil leggen tussen cocaïnegebruik en het uitgaansleven.

Los van de eventuele gezondheidsrisico's van deze energiedrank wijst het schepencollege op de cynische en onverantwoorde marketingtechnieken die de drempel van druggebruik verlagen én een grijze zone creëren tussen gebruik van de energiedrank en cocaïnegebruik.

Het gemeentebestuur en de dienst Preventie hopen dat ook de jongeren voldoende kritisch zijn om zich niet te laten misleiden door deze onverantwoorde marketinghouding. We moeten met z'n allen werken aan een veilig en gezond uitgaansleven in Knokke-Heist!

 

Gerelateerde inhoud